Forum serwerów udiabelka.com Strona Główna

Poprzedni temat «» Następny temat
Ekstraklasa Polska 2009//2010

Mistrzem Polski 2009/2010 będzie...
Arka Gdynia
0%
 0%  [ 0 ]
Cracovia
0%
 0%  [ 0 ]
GKS Bełchatów
0%
 0%  [ 0 ]
Jagielonia Białystok
0%
 0%  [ 0 ]
Korona Kielce
0%
 0%  [ 0 ]
Lech Poznań
40%
 40%  [ 18 ]
Lechia Gdańsk
2%
 2%  [ 1 ]
Legia Warszawa
11%
 11%  [ 5 ]
Odra Wodzisław Śląski
2%
 2%  [ 1 ]
Piast Gliwice
6%
 6%  [ 3 ]
Polonia Bytom
4%
 4%  [ 2 ]
Polonia Warszawa
0%
 0%  [ 0 ]
Ruch Chorzów
6%
 6%  [ 3 ]
Śląsk Wroclaw
2%
 2%  [ 1 ]
Wisła Kraków
22%
 22%  [ 10 ]
Zagłebie Lubin
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 44
Wszystkich Głosów: 44

Autor Wiadomość
krzychu - niszczyciel 
Ogier ^^

Gram na: 4FUN
Piwa: 608/45

Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 2010-02-25, 21:20   

Jutro początek :D

Odra - Lechia. Zastanawialem sie nad tym meczem, głownym faworytem jest Lechia, ale po wzmocnieniach jesniennych Odry i nie znanej jej formie, pokusil bym sie o remis albo o zwyciestwo Odry.

"On: Mam dziewczynę.
Przyjaciele: Ruchałeś już?"

Postaw piwo autorowi tego posta

STEAMID: STEAM_0:0:20924839

^NuT^ 
Weteran i 3/4

Piwa: 168/376

Wysłany: 2010-02-25, 23:21   

Lech Poznań , nie wiem czy wygrają , ale mam nadzieje ;)

STEAMID: STEAM_0:0:17818939

krzychu - niszczyciel 
Ogier ^^

Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 2010-03-14, 17:45   

http://sport.onet.pl/pilk...,wiadomosc.html

nareszcie Urban i Trzeciak odchodza!!!

andrzej1012 
W-wa team cs|Andrzej

Piwa: 13/11
Wysłany: 2010-03-20, 14:37   

Ja stawiam na Lech poznań.
  STEAMID: STEAM_0:0:23634326

Stary Zul 

Otrzymał 6 piw(a)
Wysłany: 2010-04-02, 00:47   

Tylko Lech Poznań !!!
  STEAMID: STEAM_0:1:20872292

Więcej szczegółów
Wystawiono 1 piw(a):
stresS
krzychu - niszczyciel 
Ogier ^^

Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 2010-05-01, 00:59   

Dawaj RUCH, LEC NA MISTRZA

XaR 
Kuba!

Gram na: FFA
Piwa: 8/20
Wysłany: 2010-05-02, 16:12   

Stawiam na ruch jestem zachodniopomorskiego ale widziałem jak ruch gra legia dostała baty

krzychu - niszczyciel 
Ogier ^^

Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 2010-05-09, 20:04   

http://sport.onet.pl/pilk...,wiadomosc.html

Ja pierdole, nie wyobrazam sobie tego.

stresS 

Gram na: KZ
Piwa: 344/284
Wysłany: 2010-05-10, 00:34   

<labamba>
<labamba> <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba> <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba> <labamba> <labamba>

<labamba> LECH NA MISTRZA! <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba> <labamba> <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba> <labamba>
<labamba> <labamba> <labamba>
<labamba> <labamba>
<labamba>
Ostatnio zmieniony przez stresS 2010-05-10, 00:36, w całości zmieniany 1 raz  

BeRtu 
brb,afk,wtf,omg.

Piwa: 56/56
Wysłany: 2010-05-10, 10:52   

Jestem ciekawy czy Odra albo Cracovia urwą punkty Wisełce ,żeby utorować drogę Lechowi :-P Z drugiej strony Lech ma arcyważny mecz z Ruchem... Bo nie sądze , że Chorzowianie odpuszczą mecz dzięki któremu będą jedną nogą w eliminacjach do Pucharu Europejskiego.. : ) Miejsca premiowanego nie może zająć drużyna która przed własną publicznością w meczu szlagierowym ,wręcz klasycznym dostaje baty 3:0 ,a zawodnicy biegają jak dzieci we mgle..

STEAMID: STEAM_0:0:28279885

fuck yea 
FORZA MILAN!

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-05-10, 19:10   

Lech musi zagrać swoje i liczyć na jakieś cudowne potknięcie Wisły. Jestem sceptyczny co do Lecha. Chciałbym żeby wygrali ligę, ale chyba nie jest to możliwe. Innymi słowy, Lech potrzebuje cudu.

edit.
Nie wierzę. Lech prowadzi dwoma punktami nad Wisłą! :D
Ostatnio zmieniony przez fuck yea 2010-05-11, 21:04, w całości zmieniany 1 raz  

STEAMID: STEAM_0:1:23482465

Rizz'e 
aka rzk.

Piwa: 196/17

Wysłany: 2010-05-15, 21:36   

Mamy już za sobą wszystkie rozgrywki ekstraklasy - więc można podyskutować na temat przebiegu ligi, jak i prognoz na przyszłość, dotyczących kolejnego roku.

Nie ukrywam, że walka do końca toczyła się między dwoma kandydatami do zwycięstwa i jak zapewne jest jasne była to krakowska Wisła i poznański Lech. Trzeba zdecydowanie przyznać, że wyniki odzwierciedlają grę obu drużyn i plasują się one podobnie, jeśli zwrócimy uwagę na umiejętności piłkarskie.

Jeśli spojrzymy na właśnie ukończone rozgrywki ekstraklasy, możemy zobaczyć, że Wisła popełniła kilka błędów, nie można ukrywać, że na początku 2 połowy sezonu po prostu się wypalili i szybko ich przewaga stopniała. Co jest tego powodem? Tak na prawdę to nie wiadomo, prawdopodobnie okres przygotowawczy nie był przepracowany zbyt dobrze - co szybko wykorzystał Lech, który nie ukrywajmy się, też formą nie błyszczał. Decyzje zostały podjęte dość szybko i były one dość radykalne (dla krakowskiej Wisły) - mianowicie odejście Macieja Skorży, który w mojej ocenie, jest jednym z najlepszych polskich trenerów w dodatku jest młody i może wprowadzić w swój fach nowe zagadnienia i taktyki, po zmianie trenera na Henryka Kasperczaka, który już raz był trenerem Wisły, liczono na to, że będzie on zbawcą dla Wisły (stare czasy Białej-Gwiazdy, którą kochała cała Polska, bo jak można było nie kochać takiej drużyny z takimi wielkimi nazwiskami jak Żurawski/Frankowski/Uche itd.), jednak jak się przekonaliśmy ta zmiana nic nie dała - owszem Wisła zaczęła wygrywać mecze, ale trzeba przyznać, że styl tej drużyny nie był najlepszy, jak na Mistrza Polski przystało, piłkarze powinni po prostu rozbijać kolejne zespoły. Nie ma co się oszukiwać - w polskiej lidze nie ma i nie będzie szału, a takie drużyny jakie w niej grają powinny być po prostu karcone.

Jeśli spojrzymy na ten rok od strony transferów to trzeba przyznać wszystkim kibicom Lecha, że mają zdecydowanie lepszych scoutów (albo może nie scoutów, ale prezesa, który potrafi wyłożyć pieniądze na dobrych zawodników i sprawdzonych, a nie na no-nejmów, którzy kiedyśtam gdzieś grali). Transfer Sergieja Krivca był po prostu genialny i widać było jakiej nowej jakości nadał drużynie Kolejorza ten zawodnik. Gra po prostu fantastycznie i takie zakupy się opłaciły, między innymi dlatego, że zapewnił on w doliczonym czasie gry w przedostatniej kolejce Lechowi tytuł Mistrza. Transfery Wisły były zupełnie nie udane, wielkie zapowiedzi jak np. napastnika Christova, który miał być super-strzelcem - jak się okazało liga Bułgarska jest 5x słabsza od naszej i chłopak mógł sobie po prostu grzać ławę. Jeśli spojrzeć na inne transfery Wisły - Issa Ba - to tutaj już można powiedzieć, że nie grał najgorzej, a coś do drużyny wniósł, ale nie aż tak jak białorusin. Inne transfery np. Legii, która kupiła Donga jak widać, na razie nie trafione - ja tutaj myślałem, że będzie wymiatał, jednak się myliłem...

Przyszłość ma zmienić obraz polskiej piłki, zbrojenia Legii Warszawy - i to dość pokaźne i znaczące, nie chciałbym mówić, że mają ściągnąć fantastycznego zawodnika z Flamengo, który co prawda siedzi na ławce, bo nie może przebić się do napadu ale jakiego : Vagner Love i Adriano - to są znaczące nazwiska na rynku transferowym... Co przyniesie czas jeszcze zobaczymy w Legii, raczej jasną sprawą jest, że Maciej Skorża obejmie te drużynę jako trener (chyba się nie pogodzę z tym, jako kibic Wisły, że poszedł do największego wroga, zaraz po opuszczeniu Wisły). Co w sprawie Lecha - wydaje mi się, że tutaj będzie działo się coś, co prawdopodobnie będzie budowane na LM i mam nadzieje, że uda im się to osiągnąć. Mianowicie, przesądzony jest transfer Roberta Lewandowskiego do Borussi Dortmund - to jest prawie pewne, zobaczymy co stanie się z S.Peszko i Stilicem. Z tego co można było ostatnio wyczytać kadrę mają zasilić Kiełb z Korony Kielce. Klub ten również prowadzi zakusy na Sobiecha, który w tym wieku wygląda bardzo dobrze, jak na polskiego piłkarza i może coś z niego będzie. Ciekawa sprawa z Ilianem Micańskim (ja osobiście strasznie chciałbym, żeby zasilił np. Wisłę), bo jest po prostu fantastyczny. Oprócz tego do Wisły prawdopodobnie przejdzie Onyszko z Odry, który jak na warunki polskich boisk, jest dobrym bramkarzem i powinien być wzmocnieniem (wiadomo jak gra Pawełek).

Reasumując wydaje mi się, że nadeszły wielkie zmiany w polskiej ekstraklasie Wisła przestaje być niedogonionym mistrzem, przy czym zbytnio nie musiała się wzmacniać i dlatego ponosiła klęski na arenie europejskiej. Teraz walka zacznie się na serio i mam nadzieje, że będzie to jakiś przełom w Polskiej piłce, ale pewnie będzie jak zawsze. Zapraszam do dalszej dyskusji! ; )

Wotm 

Piwa: 340/334
Wysłany: 2010-05-15, 22:16   

Napomniałeś o Legii i jej planach kadrowych.. Napiszę taką małą ciekawostkę:
Legia ma prawdopodobnie najlepszą szkółkę juniorów w Polsce. Niezbyt długo działa, ale z tego co przewidują eksperci, roczniki 1999-2001 z tej i kilku podobnych szkółek w naszym kraju będą chlubą naszego piłkarskiego kraju gdy dorosną. (Chodzi tu raczej o poziom błaszczykowsko-podobny). Nasze kluby dopiero niedawno postanowiły zainwestować więcej w młodzież, ale prawdopodobnie zacznie już niedługo się to zwracać - taka legia jak na razie dodaje jednego wychowanka ze szkółki rocznie, a zamierza mieć ich więcej.
Powoli inne kluby polskich lig wprowadzają podobną taktykę, więc możliwe, że zapowiadana średnia wieku reprezentacji Polski (słowa Smudy) ~20/21 lat i jednoczesna dojrzała gra na poziomie jest realna (jeśli patrzymy na to w przeciągu kilku następnych lat)

STEAMID: STEAM_0:1:18001239

mike 
mgs.

Piwa: 24/21
Wysłany: 2010-05-15, 22:40   

Wotm napisał/a:
Napomniałeś o Legii i jej planach kadrowych.. Napiszę taką małą ciekawostkę:
Legia ma prawdopodobnie najlepszą szkółkę juniorów w Polsce. Niezbyt długo działa, ale z tego co przewidują eksperci, roczniki 1999-2001 z tej i kilku podobnych szkółek w naszym kraju będą chlubą naszego piłkarskiego kraju gdy dorosną. (Chodzi tu raczej o poziom błaszczykowsko-podobny). Nasze kluby dopiero niedawno postanowiły zainwestować więcej w młodzież, ale prawdopodobnie zacznie już niedługo się to zwracać - taka legia jak na razie dodaje jednego wychowanka ze szkółki rocznie, a zamierza mieć ich więcej.
Powoli inne kluby polskich lig wprowadzają podobną taktykę, więc możliwe, że zapowiadana średnia wieku reprezentacji Polski (słowa Smudy) ~20/21 lat i jednoczesna dojrzała gra na poziomie jest realna (jeśli patrzymy na to w przeciągu kilku następnych lat)

oby...

krzychu - niszczyciel 
Ogier ^^

Ostrzeżeń:
 2/5/10
Wysłany: 2010-05-16, 10:40   

WotM co to za szkolka jak w 2007 roku mogli miec Lewandowskiego, ale kontuzjowanego zawodnika oddali do Znicza Pruszkow, a na miejce lewandowskiego zaczeli sciagac Gizę, Grzelaka czy Iwanskiego.

Nie chce mi się rozpisywac, ale cieszę się, ze Lech zdobył mistrza. Najładniej gra teraz w piłkę, najbardziej zależało mu na mistrzostwie.

Co do Legii i Wisły potrzebna jest mega deorganizacja zespołu. Brożkowie, Jop, Pawełek, Łobodziński, Głowacki, nawet Sobolewskie powinni odejsc albo zostac zwolnieni i stawiac na młodych: Boguski, Małecki, Ćwielong albo po prostu kupic duzo lepszych.

Legia ma jeszcze gorzej, bo zostanie z podstawowego składu może ze 2-3 osoby. Liczę, ze cos sie zmieni bo tak zalosnej Legii wstydzi sie cala Polska.

Odpowiedz do tematu